De wijngaard

De aanwezigheid van de wijngaard maakt deze plaats extra bijzonder. Wijnbouw in Nederland is mogelijk door nieuwe druivenrassen. Toch is een wijngaard in Nederland best uniek, zeker in het noorden.

Wandelen of werken tussen de druivenranken geeft een uitzonderlijke ervaring. Puur genieten van het groeien van deze planten of je zelfs verdiepen in het werk van de wijngaardenier. En misschien in de praktijk zien hoe het Bijbelverhaal over de Ware Wijnstok (Johannes 15) op ieders leven van toepassing kan zijn.

De wijngaard is geplant op het land rond de boerderij. Dus je stapt de voordeur uit en loopt zo de wijngaard in.

De kapel van het domein staat bijna in de wijngaard. Hier kun je dus al wandelend uitkomen. Deze kun je opzoeken om zaken te overdenken en in gebed te brengen.

Op de website van Wyndomein de Heidepleats kun je meer lezen over de wijngaard.

Boerderij
Sinds 1884 is de Heidepleats een melkveehouderij. Vanaf 1924 wordt de boerderij door dezelfde familie gehouden. De koeien worden gemolken met een melkrobot. Momenteel proberen we ons toe te leggen op duurzaamheid en historisch idealisme. Hiervoor zijn naast de Frisian Holstein koeien een aantal Fries Roodbonte koeien aangekocht. (voor meer info over dit ras www.rispenstate.nl). Dit oude Friese ras wordt ook in de melkrobot gemolken, maar de melk wordt gescheiden van de andere melk om te worden verkaast in onze eigen kaasmakerij.